Ilman rahaa et saa ruokaa

Lauantaina 15.10.2022 vietettiin Kansainvälistä maaseudun naisten päivää. Sunnuntaina 16.10.2022 oli vuorossa Maailman ruokapäivä. Ja tänään maanantaina 17.10.2022 on Kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi. Raha on kaikkien päivien keskiössä.

Maaseudulla, miesten ja naisten voimin, tuotetaan ruoka, jota maailman ihmiset syövät, jos heillä on varaa siihen. Kaikkien kolmen päivän aiheet nivoutuvat toisiinsa. Ilman rahaa et saa ruokaa, jota ilman eläminen on vaikeaa.

Raha ei tule seinästä eikä ruoka kaupunkeihin taikasauvalla. Mielestäni nykyisen maailmantilanteen tulisi viimeistään herättää päättäjät ymmärtämään, että me emme voi ulkoistaa ruoantuotantoa muihin maihin. Maaseutu on tärkeä osa omavaraisuuttamme. Maaseudun naiset ja miehet ovat mahdollistaneet kaupunkilaisten elämän ja tämä olisi hyvä muistaa. Meidän ilmastomme on haasteellinen, mutta historia opettaa kuinka suomalaiset ovat vuosisatojen ajan raivanneet itselleen mahdollisuuden elää tässä maassa. Tuontiruoan osalta olisi muistettava, että pelkästään kuljetus lähtömaasta Suomeen on ilmastonmuutosta kasvattavaa toimintaa. Saati sitten tuotantotavan vaikutus ilmastoon. Kasvissyönti ei ole siis päästötöntä.

Suomessa EU:n säädökset ja vaatimukset ovat ajaneet maaseutua tyhjäksi. Aiemmin ihmiset pystyivät pitämään pieniäkin maatiloja saaden riittävästi omaan elämiseen. Sitä ei kuitenkaan nykyään suosita, vaan EU:n myötä osa on joutunut suurentamaan tilojaan valtavilla lainoilla ja pienet lopettamaan. Harvempi saa siis tuloja ruoantuotannosta eikä pienet tuottajien saamat osuudet ole välttämättä riittäviä tuotantokustannuksiin nähden. EU:n tuet maksetaan kaikille oikeasta tulotasosta huolimatta eli ei vain tukea tarvitseville.

Voisi sanoa, että raha menee rahan luokse. EU:n tuet ovat tärkeitä kauppaketjuille, koska sinne ne lopulta todellisuudessa menevät. Tuottajalle jää todella pieni osuus siitä hinnasta, millä asiakkaat ruoan kaupasta ostavat. Hintojen nousut kaupoissa harvoin näkyvät tuottajien palkkapussissa. Köyhyys ja vähävaraisuus ovat kasvaneet Suomessa eikä vähiten energiahintojen vuoksi. Suomen päättäjien tulisi nyt tehdä kaikkensa suomalaisten köyhyyden poistamiseksi ja vasta sen jälkeen auttaa kansainvälisesti. Köyhyyden poistamiseksi pelkästään valtion toimet eivät riitä, vaan voittoja saavien tulisi olla mukana asiassa pienentämällä omia voitto-osuuksiaan.