Jengit ovat totta, maahanmuuttajillakin

Suomeen kuten moniin muihinkin maihin on matkustanut monista eri maista erilaisia ihmisiä erinäisin syin. Suomessa on ollut tapana, että ongelmista ei saa puhua suoraan ja tähän on langenneet monet poliitikotkin. Ruotsi on surullisen kuuluisa esimerkki syntyneistä ongelmista sekä katujengeistä ja se on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä, vaikka vasta nyt vaalien kynnyksellä monet kansanedustajaehdokkaat ja puolueet ovat keksineet asian kampanjaansa. Jengit ovat totta, vaaleja ennen ja sen jälkeenkin.

Haukkuminen ja pelko ovat vääriä teitä
Asioista asioina puhuminen käännetään nykyään herkästi rasismiksi, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Eri mieltä olevat kääntävät herkästi asian pelkäksi taisteluksi alkuperäisen mielipiteen esittäjästä tai huutaen tämän olevan väärässä. Näin ei pitäisi olla. Me emme voi mennä monien muiden maiden linjalle ja antaa pelolle valtaa. Meidän suomalaisten tulisi olla ylpeitä omasta kulttuuristamme eikä kumartaa tulijoiden edessä. Suomessa on ollut upea tapa liikkua melko vapaasti ja rauhassa ilman häiriöitä ja siitä emme saa luopua. Asioista ei voi yksinkertaisesti vaieta.

Poliisi tiedottaa
Iltalehti kirjoitti 1.10.2022, että Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinteen mukaan yli 90 prosenttia katujengien jäsenistä on täysikäisiä ja 95 prosenttia ulkomaalaistaustaisia nimen ja etnisyyden perusteella. Mielestäni ennaltaehkäisevyyttä huonontaakin se, että poliisi ei voi kertoa esimerkiksi oppilaan jengiin kuulumisesta kouluille.

Iltalehti kirjoitti 24.11.2022 otsikolla Nyt puhuu katujengit kiistävä ylikomisario: ”Jos näin olisi, olisimme epäonnistuneet pahasti”. Teksti jatkui, että Suomessa ei ole yhtään ryhmää, joka täyttäisi kaikki katujengille asetetut eurooppalaiset kriteerit, arvioi ylikomisario Jari Taponen. Mielestäni eurooppalaiset kriteerit tulisi ilmiselvästi kirjoittaa uusiksi, koska jengit ovat nykypäivän todellisuutta.

Tänään 14.3.2023 Poliisihallitus pitää yhdessä Helsingin poliisilaitoksen kanssa mediatilaisuuden katujengi-ilmiön tilanteesta sekä poliisin toimista asiassa. Tilaisuudessa Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen kertoo poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta ja kouluyhteistyöstä.

Ongelmiin on puututtava syntyperään katsomatta
Ongelmien syntysyyt ovat moninaiset ja ne on tunnustettava eikä niitä saa lakaista maton alle tai jäädä jumiin keskusteluun jengien määrittelystä. Syy ei ole pelkästään tulijoissa, vaan meidän omassa asenteessamme. Oli ongelmien aiheuttaja sitten suomalainen tai maahanmuuttaja, yhteiskunnan tulee puuttua asiaan lakien ja valvonnan lisäksi myös juurisyyt estämällä.

Ratkaisuja tulee tehdä monella tasolla ja pikaisesti. Ensimmäiseksi maahantulijoille tulisi teroittaa, että meidän maassamme on oma kulttuuri, tavat ja lait, jotka heidän tulee sisäistää. Ei-työperäisen maahanmuuton tulee olla toissijainen tapa saapua Suomeen ja tulijoiden integroitumisen vaatimus on oltava tiukkaa. Suomen koulujärjestelmässä meidän tulee keksittyä suomalaiseen tapaan ja jättää tulijoiden oman kielen opetukset pois. Meidän verorahamme eivät riitä kasvaviin sosiaalimenoihin, joiden pitäisi nykyisen passivoivan tuen sijaan olla integroitumiseen kannustava. Jengit syntyvät herkästi, kun nuorten ei oikeasti tarvitse tehdä mitään elantonsa eteen.

Ulkomaalaispoliisissa työskennellessäni eteeni tuli usein tilanteita, joissa lasten opittua kielen he täyttivät vanhempien puolesta toimeentulohakemuksen. Kun vanhemmat kertovat lapsilleen, että sillä tavalla he saavat palkan, on helppo ymmärtää miksi nuoret eivät välttämättä edes sisäistä heidän velvollisuuttaan tehdä itse töitä palkan eteen. Nuorten imiessä itseensä länsimaiden vapautta pitäen kuitenkin oman kulttuuriinsa korkeammalla arvostuksessa, yhteentörmäyksiä tulee väistämättä. Äärilaidasta äärilaitaan mennäänkin täysillä. Nuoret voivat huonosti ja aikuisten tehtävä on muuttaa tilanne.

 

Lähteet:
https://www.suomenuutiset.fi/purra-poliisi-myontaa-etta-suomi-on-nuorten-jengirikollisuudessa-tanskan-ja-ruotsin-tiella-ongelmasta-puhuttava-rohkeasti-muulloinkin-kuin-budjettiriihen-alla/
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9ecaeddc-6fde-49fa-9af3-b5c5b99909a3
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6874c92c-223a-40ef-b451-6cc4fbb6fd6b
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7967a803-6231-4cae-ac16-87c9d975c86e?fbclid=IwAR1ZpA3QKr0AvvrPmcFOnIIOclTobEjK36OnpDtR6wPBGyAkxWeHUwWFjrQ
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-panostaa-katujengi-ilmion-kitkemiseen-mika-on-katujengien-tilanne-juuri-nyt-seuraa-poliisin-infoa-suorana-kello-13/8653696#gs.ryi7lg
https://www.satulampi.fi/turvallinen-suomi-vaatii-tekoja/