Vaalikoneita apuna valintaan

Ennakkoäänestys alkaa huomenna, keskiviikkona 22.3.2023. Meille tarjotaan eri medioiden toimesta useita vaalikoneita, joiden on tarkoitus olla avuksi oikean ehdokkaan valinnassa. Kysymykset voivat ensi näkemältä näyttää samoilta, mutta niissä voikin olla sanojen järjestyksestä johtuvaa eroavaisuutta. Moni sanoo silti, että ei löydy sopivaa ehdokasta. Ehdokkaita on niin paljon, että jokaiselle olettaisi löytyvän ainakin lähelle omaan ajattelumaailmaan sopiva ehdokas. Moni on tehnyt vaalikoneita ja ihmetellyt, kun vaalikoneen avulla ei löydy sellaista ehdokasta, joka ennakkoon olisi ollut mieluinen valinta. Tämä voi hämmentää ihmisiä.

Vaalikoneiden vaikuttamismahdollisuus
Vaalikoneiden algoritmeistä kirjoitettiin jokin aika sitten hyvin kriittisesti. Vaalikoneiden tulokset ohjasivat tiettyyn värittyneeseen suuntaa, joka herätti epäluottamuksen niiden oikeudenmukaisuuteen ja puolueettomuuteen. Vaalikoneiden kautta voidaan tehdä myös mielipidevaikuttamista, joka ei suomalaisessa yhteiskunnassa tunnu lainkaan oikealta. Pienikin ero vastauksissa voi muuttaa lopputuloksen radikaalisti. Jos siis ehdokas on vastannut osittain samaa mieltä ja vaalikoneen tekijä täysin samaa mieltä, he eivät välttämättä kohtaa toisiaan.

Pitäisikö siis luottaa johonkin muuhun kuin vaalikoneeseen? Valitsisitko ehdokkaasi ulkonäön, puolueen tai vaikkapa tolppamainosten perusteella? Onko sinulle tärkeä valita oikea henkilö oikeasta puolueesta vai vain sopiva henkilö?

Vaalikoneisiin kirjatut perustelut vastauksiin voivat auttaa selventämään eroavaisuudet. Vaalikone voi olla avuksi, mutta se ei ole välttämättä ainoa tapa löytää ehdokasta itsellesi.

Ehdokkaat somessa
Perehtyminen asioiden syvällisempään luonteeseen tuo varmasti parempia vastauksia kuin mielikuvaperusteinen äänestyskäyttäytyminen.

Sinä voit tutkia ehdokkaiden vaalikoneiden vastauksia, lukea heidän kotisivuiltaan mielipiteitä ja ajatuksia. Ehdokkaan mielipiteitä löytyy myös Instagramista, Facebookista tai Twitteristä. Moni tekee myös Tiktok-videoita vaalikampanjansa aikana. Kaikilta ehdokkailta ei löydy tietenkään kaikkia sosiaalisen median päivityksiä, sillä se vaatii ehdokkaalta aikaa eikä sitä monella tässä vaalien loppuhuipennuksessa ole. Suurin osa ehdokkaista kuitenkin löytyy jostain muualtakin kuin vaalikoneesta.

Jos sinä löydät sopivan ehdokkaan ja haluat kysyä häneltä jotain tarkennusta pohtimaasi asiaan, voit toki lähettää hänelle myös henkilökohtaisen kysymyksen näiden edellä mainittujen alustojen kautta. Se voi olla oleellinen kohta saada oman ehdokkaan valinta varmistettua.

Turvallinen Suomi
Äänestäminen on tärkeää, kun puhumme koko Suomen tulevaisuudesta. Minä olen varma valinta sinulle Uudenmaan vaalipiirissä. Minä ajan suomalaisten asioita rehellisesti.

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit/ehdokas/satu-lampi

https://www.satulampi.fi/suomalainen-sisu/