Kuntayhtymä jatkaa ja valitsee johtajan

Hyvinvointialueilla tulee olemaan kova työ saada palvelut toimimaan vähillä rahoilla. KeuSoten kuntayhtymä käytti paljon rahaa uudistuksiin. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueenkin pitäisi siis supistaa menoja. Mutta politiikasta säästäminen ei käynyt muille puolueille. Samaan aikaan henkilökunta on äärirajoilla.

Keski-Uudellamaalla vaikuttanut KeuSoten kuntayhtymä on ollut valmistelemassa jo useamman vuoden siirtymää hyvinvointialueelle. Kuntayhtymän sisällä oli perustettu hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin, jonka puheenjohtajana toimi kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen. Hänellähän oli lisäksi läsnäolo-oikeus kaikissa toimielimien kokouksissa.

Kuntayhtymän johtaja ei hakenut valmiita johtajan paikkoja

Hyvinvointialueiden aloituspäivämäärä 1.1.2023 on ollut tiedossa jo pitkään ja monella taholla on puhuttu, että Keski-Uudellamaalla ollaan todella pitkällä organisaation oltua jo valmiina.

Paljon on puhuttanut hyvinvointialueen johtajan valinta, josta aluehallituksen jäsen ja samalla kuntayhtymän valtuuston 1. varapuheenjohtaja sekä toisen aluehallituksen jäsenen aviomies tekivät valituksen valinnasta.

Valinnassa hävinneelle KeuSoten kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen ei hakenut yhtäkään tarjolla ollutta johtajanpaikkaa, vaan hänelle laadittiin uusi virka hyvinvointialueella eli johtajaylilääkärin virka. Liikkeenluovutussäädösten mukaisesti hänelle kun tuli laatia tehtäväänsä vastaava paikka hyvinvointialueen organisaatiosta.

Vuosi 2022 ei ollutkaan ainoa päällekkäinen vuosi

Vuonna 2022 hyvinvointialueen toimielimet kokoontuivat strategian päättämisestä 10 kuukauden ajan päällekkäin kuntayhtymän toimielimien kanssa, kun kuntayhtymällä oli valta.

Valmistelut palvelujen siirrosta oli tehty KeuSoten kuntayhtymässä valmiiksi. Kuntayhtymän toiminnan olisi siis olettanut valmistelleen myös oman toimintansa päättyvän 31.12.2022. Sen sijaan Kuntayhtymä on suunniteltu purettavaksi vasta kevään 2023 aikana, kun sen varsinaiset tehtävät ovat siirtyneet toisaalle jo 1.1.2023. Arvioitu purkamishetki on 1.5.2023, mutta viimeistään 1.8.2023. Kuntayhtymä itse päättää milloin lopettaa toimintansa.

Keusoten kuntayhtymä jatkaakin toimintaansa

Vuonna 2023 hyvinvointialueen toimielimet kokoontuvat ollessaan vallassa ja kuntayhtymän toimielimet jatkavat toimintaansa useamman kuukauden ajan purkaen toimintaansa.

Kuntayhtymän hallitus käsittelee 31.1.2023 kokouksessaan Kuntayhtymän johtajan valitsemista. Siihen virkaan esitetään entisen kuntayhtymän johtajaa, hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtajaa ja nykyisen hyvinvointialueen johtajaylilääkäriä Pirjo Laitinen-Parkkosta.

Oliko johtajaylilääkärin viran perustaminen tarpeellinen, kun kuntayhtymän johtajan virka ei olekaan päättynyt, vaan jatkunee 1.8.2023 saakka? Tuleeko hyvinvointialue maksamaan johtajaylilääkärille ja kunnat kuntayhtymän johtajalle molemmista viroista palkkaa, vaikka kyseessä on sama henkilö? Mistä veronmaksajien rahoja säästyy ja miten työaikajärjestelyt toimivat?

Kuntayhtymän ja hyvinvointialueen kokouksia pukkaa

Osa kuntayhtymän kokouspäivistä on julkaistu, mutta lisää tulee myöhemmin. Yhtymähallitus kokoontuu ainakin 31.1. ja 14.2.2023. Yhtymävaltuuston kokouksista on ilmoitettu 9.2.2023 ja tarkastuslautakunnan kokouksista 1.3., 3.4., 18.4., 26.4. ja 4.5.2023. Tähän tarvittaneen nyt 30 % työ- ja palkkapanoksella johtaja.

Hyvinvointialueen kokouksista on laadittu PDF-tiedosto, mistä voi käydä katsomassa aikatauluja. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana aluevaltuusto kokoontuu 16.2. ja 30.3.2023. Aluehallitus taas kokoontuu yhdeksän kertaa eli 17.1., 24.1., 31.1., 7.2., 14.2., 28.2., 7.3., 14.3. ja 28.3.2023.

Samaan aikaan hyvinvointialueella kokoontuvat yhden kerran kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto, kaksi kertaa henkilöstöjaosto, palveluiden järjestämisen lautakunta ja rahoitus- ja talousjaosto sekä kolme kertaa tarkastuslautakunta ja sotejaosto.

 

Lähteet:

https://www.keusote.fi/etusivu/tietoa-meista/paatoksenteko-ja-hallinto/toimielinten-kokousajat-poytakirjat/
https://keusote.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Yhtymaumlhallitus/Kokous_3112023
https://www.mantsalanuutiset.fi/paikalliset/5386244
https://keuh.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet