Vuokrien hintoja voisi laskea, jos olisi halua

Asuminen on Suomessa kallista ja monella palkka menee suurimmaksi osaksi asumiskustannuksiin. Palkansaajat maksavat verojen kautta asumistukea sitä tarvitseville. Yhä useampi ihminen tarvitsee verorahoista maksettavaa asumistukea, koska vuokrat ovat nykyään todella korkealla tasolla. Oravanpyörä on valmis: korkea vuokrataso – lisää asumistukea – korkeampi veroprosentti.

Kojamo Oyj eli entinen VVO-yhtymä Oyj on Suomen suurin kiinteistösijoittaja Lumo- ja VVO-brändinimillä ja sillä on noin 35 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea. Alunperin valtion halpakorkoisten lainojen ja kunnilta edullisesti saatujen tonttien avulla rakennettiin edullisia vuokra-asuntoja. Osakeyhtiöksi siirtymisen jälkeen vuokrankorotukset ovat olleet arkipäivää.

Vuonna 2014 VVO teki 38 miljoonan euron voiton ja sillä oli 89 miljoonan euron liikevaihto. Osinkoa maksettiin huimat 15 miljoonaa euroa.

Vuonna 2016 osakeyhtymän liikevaihto oli huikeat 351,5 miljoonaa euroa sekä tulos 289,7 miljoonaa euroa ennen veroja. Taseen loppusumma oli vuoden 2016 lopussa 4,6 miljardia euroa ja osinkoa maksettiin omistajille 104 miljoonaa euroa.

Kuluttajaliitto totesi tutkimuksessaan, että esimerkiksi Vantaalla kolmion vuokra VVO:n korkotuetussa asunnossa oli 1 157 euroa ja vapaarahoitteisena 1 002 euroa, kun yksityisellä vuokranantajalla vuokra oli 900 euroa.
(Lähde: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kojamo)

Kesäkuussa 2018 Kojamon 10 suurinta rekisteröityä osakkeenomistajaa olivat Teollisuusliitto ry, Ilmarinen, Varma, JHL ry, Rakennusliitto ry, Ammattiliitto Pro, PAM ry, OAJ ry, Sähköalojen ammattiliitto ry ja Tehy ry.

Samaan aikaan kirjoitettiin myös, että ammattiliitot keräävät satojen miljoonien eurojen voitot Kojamon osakemyynnissä. Tästä suurimmat potit menevät SAK:laisille liitoille, joista Teollisuusliitto on saamassa vähintään 78,9 miljoonaa euroa sekä PAM ja Rakennusliitto molemmat noin puolet siitä. Suomen valtion eli meidän veronmaksajien kannalla hassuinta on se, että Ay-liikkeet saavat voitot verottomina, koska yleishyödyllisinä yhteisöinä ne nauttivat Suomessa verovapaudesta. Samaan aikaan Kojamon hallituksen puheenjohtajan, Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon palkkio nousi 26 000 eurosta 60 000 euroon. Yli 50 prosentin palkanlisä tuntuisi mukavalta varmasti myös tavallisista työntekijöistä, mutta todellisuudessa he saivat vain noin 3,2 prosentin palkankorotuksen.

(Lähteet: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kojamo-paljasti-suurimmat-omistajat-porssidebyyttinsa-jalkeen/bb669a4f-17f0-3f45-a5b8-f0ff43c0ef49)
https://www.paivanlehti.fi/ay-liike-on-riistanyt-jaseniltaan-vuokralaisiltaan-ja-veronmaksajilta-satoja-miljoonia/)

Vakuutusyhtiöiden lisäksi ammattiliitot siis näyttävät saavan melkoisesti tuloja. Vuokrataso ja liittojen jäsenmaksut eivät ole kuitenkaan alentuneet. Mihin siis rahoja käytetään?
Tarjotaanko kansalaisille matalampia vakuutusmaksuja tai halvempia vuokrahintoja? Ei. Sen sijaan esimerkiksi vuonna 2015 jaettiin vaalirahaa Liike-valmennusohjelmaan valituille henkilöille ja vuonna 2018 presidentinvaalikampanjaan. Puheenjohtaja Anna Selinin mukaan Palvelualojen ammattiliitto PAM aikoo ensi keväänä 2019 eduskuntavaaleissa tukea vasemmistoehdokkaita sadoilla tuhansilla euroilla.

(Lähde: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ay-demareiden-valmennusohjelma-narastaa-vaalirahoja-ohjataan-valituille/4957952#gs.6AZOzbU
https://www.verkkouutiset.fi/mtv-sdpn-rinteen-puolisolle-27-000-euron-vaalituet-ay-liikkeelta-34296/
https://www.verkkouutiset.fi/nain-ay-liitot-rahoittivat-tuula-haataisen-kampanjaa/
https://yle.fi/uutiset/3-10418071)

Ottaisitko sinä mieluummin pienemmät maksut liitolle tai halvemman vuokran? Entä jos oravanpyörän pyöriminen katkaistaisiinkin loogisesti jakamalla saadut voitot suoraan kansan hyväksi? Olisi silloin tilanne: matala vuokrataso – vähempi asumistukea – pienempi veroprosentti?