STOP kiusaamiselle

Kiusaamisen voisi luulla loppuvan koulun jälkeen. Näin ei todellakaan ole.
Kiusaamisen voisi luulla loppuvan aikuistuttaessa. Näin ei todellakaan ole.
Kiusaamisen voisi luulla loppuvan siitä puhuttaessa. Näin ei todellakaan ole.

Sanan säilä on raaka ja iskee ehkä jokaiseen ihmiseen jossakin vaiheessa muodossa tai toisessa. Lapset ovat meidän tulevaisuutemme, heistä pitää pitää huolta ja näyttää hyvää esimerkkiä. Älkäämme olko hiljaa tai sulkeko silmiämme kiusaamiselta, koska sehän olisi ristiriidassa mitä opetamme lapsille.

”Kiusaamiseen puuttuminen on jokaisen työnantajan, rehtorin, opettajan, vanhemman ja muiden valta-asemassa olevien velvollisuus. Vaikuttavaa ammattiapua on saatavilla sekä kiusatulle, kiusaajalle että heidän yhteisöllensä.”
(Lähde: https://www.city.fi/yhteiskunta/kiusaaminen+syyt+seuraukset+ja+puuttuminen/8251)

Ennen kiusaaminen tapahtui pääasiassa nenäkkäin. Nykyään sen lisäksi kiusataan myös some-maailmassa. Siellä voidaan jopa piiloutua kasvottomuuteen ja vääriin identiteetteihin.

Mikä ihmisiä ajaa kirjoittamaan tai sanomaan mitä sylki suuhun tuo? Joillakin se voi olla henkinen paha olo, mikä tulee ulos nettikirjoitteluna. Joillakin syynä voi olla vaikka huonot käytöstavat. Miksi ihminen haluaa kiusata muita ja yrittää saada pahaa mieltä toiselle? Kiusaaminen jatkuu nykyään netissä ja lehdissä yhä enemmän aikuisten kirjoittamana. Aivan kuten Pokémon peli on nykyään enempi aikuisten harrastus.

Itse huomaan kasvatukseni varmasti vaikuttavan omaan käytökseeni. Olen kiitollinen vanhemmilleni ja isovanhemmille siitä. Ymmärrän, että kaikilla ei ole ollut samanlaista onnea. Itselleni ei tulisi mieleenkään sanoa pahasti vieraille ihmisille, en suoraan enkä edes takanapäin. Se ei tietenkään tarkoita, että pitäisin kaikista ihmisistä. Kaikkea ei vaan tarvitse sanoa.

Jos sinulla ei ole hyvää sanottavaa, älä sano mitään.
Jos sinulla ei ole hyvää kirjoitettavaa, jätä kirjoittamatta.
Lue kirjoittamasi vähintään kolmeen kertaan, poista puolet ja siisti loput.
Ennen kuin painat lähetä-nappia mieti, pystyisitkö sanomaan saman omalle äidille tai isoäidille kasvokkain. Jos et, älä lähetä tekstiä, vaan muokkaa sitä sellaiseen muotoon, että voit hymyillä heille seuraavan kerran tavatessanne. Tai älä lähetä kirjoitusta ollenkaan.

Jos huomaat kiusaajan piirteitä itsessäsi, toivon sinulle kaikkea hyvää yrityksessäsi päästä pahasta käytöstavasta irti. Sinä pystyt siihen! Kaikki ihmiset ovat yksilöitä oli heidän kotimaansa, uskontonsa, vakaumuksensa tai poliittinen kotinsa mikä tahansa. Erään paidan teksti oli loistava: Parempi pitää suunsa kiinni ja vaikuttaa hölmöltä kuin avata se ja poistaa kaikki epäilykset.

#stopkiusaamiselle
#stopkoulukiusaamiselle
#kiusaaminen