Sote maaliin

Sote maaliin – tavallisen ihmisen odotukset terveydenhuollolle

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Tarvitaan vielä pari viisaantunutta kaatamaan nykyisen hallituksen sorvaama sote-sotku. Sitä odotellessa. Paljon on rahaa ja voimavaroja uhrattu tähän tuhoon tuomittuun suunnitelmaan, jossa poliittiset intohimot ja bisnesmiesten tarpeet menivät pienen ihmisen huolten edelle. Ketään ei enää kiinnosta se tavallinen suomalainen kansalainen, jonka etuja lähdettiin ajamaan suurin elkein hallituskauden alussa.

Suomalainen terveydenhuolto on pääsääntöisesti hyvää ja turvallista. Suurin osa kansalaisista on palveluihin tyytyväisiä, mutta heidän kantaansa ei nyt ole kysyttykään. 

Mikä on minulle tavallisena kansalaisena tärkeää terveydenhuollon palvelussa?

 • Saan oikeanlaista apua silloin kun sitä tarvitsen. Hädän hetkellä minua autetaan kukkaroni paksuudesta riippumatta.
 • Saan helposti yhteyden, puhelinnumerot ovat helposti löytyviä ja riittävän yksinkertaisesti järjestettyjä. ”Yhden numeron taktiikka” olisi paras, ei tarvitse etsiä numeroita sinne sun tänne. Sähköiset palvelut sopisivat minulle vallan hyvin joissain asioissa.
 • Kun vaivani tai sairauteni on tavallinen (esim. kuume, kipu), saan avun läheltä eikä minun tarvitse matkustaa maan ääriin.
 • Voin luottaa ammattilaisiin, jotka tekevät ratkaisuja terveyteeni liittyvissä asioissa. Minulle kerrotaan riittävän selvästi mikä on hoitoni suunnitelma ja sen toteutus.
 • Saan apua suomeksi tai ruotsiksi, sairauteni mukaisesti.
 • Jos sairastun vakavasti, saan tarvitsemani hoidon. Ei silloin haittaa, vaikka se hoito olisi kauempanakin. 
 • Minun ei tarvitse murehtia onko minulla rahaa sairauteni hoitamiseen. Minun ei tarvitse valita sairauden ja ruoan välillä.

Koko hallituskauden ja jo edellisen hallituksen sorvaama Sote malli on lähtenyt MUKA ihmisten tarpeista! Mukaan on matkalla tullut kuitenkin terveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteensovitus, maakunnan intohimot, isojen kaupunkien intohimot, yritysten lobbaus ja MUKA valinnanvapaus.  

Voi tätä kunnianhimoista hallitusta ja sen liikemieskavereita! Valita voivat tämän mallin toteutuessa vain suuret terveysfirmat. Ihmisten mahdollisuus valita on vain näennäistä. Eivät isot terveysfirmat huoli palveluidensa piiriin erittäin paljon palveluita tarvitsevia monisairaita ihmisiä, vaan valikoivat rusinat pullasta. Ihan turha väittää mitään muuta. Voiton maksimointi ja työn minimointi edellä he keksivät kyllä porsaanreikiä, joita ovat itse malliin sorvanneet kuiskuttelemalla poliitikkojen korviin tarpeitaan. Todellista valinnanvapautta ei tule olemaan nykyisen suunnitelman mukaan. 

Kun ihmiselle tulee terveysongelma, jota ei itse eikä internet kykene ratkaisemaan, voi ihminen jo nyt valita meneekö suoraan yksityiselle lääkärille tai julkiseen terveyskeskukseen. Erona siinä tietenkin on, että yksityinen lääkäriasema ei ole kiinnostunut syystä, jolla hakeudut vastaanotolle. Ei ole väliä onko sinulla ollut nuha 1 päivää tai kuume 10 päivää. Saat mennä, kun kerran maksat palvelusta. Julkiselle puolelle on tältä osin hankalampi päästä. Joku sairaanhoitaja kyselee liikoja eikä anna lääkärille aikaa, vaikka nuha on ollut jo päivän päällä! Siitä ei kannata loukkaantua ja haukkua julkista terveydenhuoltoa toimimattomuudesta.

Kun ihmiselle tulee aivan todellinen hätätilanne, ei ole väliä mistä sen palvelun saa, kunhan sen saa nopeasti, helposti ja turvallisesti. 

Kertauksen vuoksi terveydenhuollon palvelut:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326

”Terveydenhuollon palveluvalikoimaan kuuluvat lääketieteellisesti ja hammaslääketieteellisesti perusteltu sairauksien ennaltaehkäisy, sairauden toteamiseksi tehtävät tutkimukset sekä taudinmääritys, hoito ja kuntoutus.” Laissa eritellään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tehtäväkokonaisuudet ja vastuualueet. Ohessa poimintoja terveydenhuollon tehtävistä.

 1. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
 • Terveysneuvonta ja terveystarkastukset, seulonnat, neuvolapalvelut, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto, ympäristöterveydenhuolto
 1. Sairaanhoito
 • sairaanhoito, kotisairaanhoito, suun terveydenhuolto, mielenterveystyö, päihdetyö, lääkinnällinen kuntoutus
 1. Terveydenhuollon yhteistyö ja alueelliset palvelut
 • sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö, terveyskeskusten kehittäminen, koulutus ja tutkimus, ensihoitopalvelun järjestäminen
 1. Erityisvastuualue
 • tehtävät, erikoissairaanhoidon järjestäminen, työnjako ja tehtävien keskittäminen, ensihoitokeskus

Terveydenhuoltolain mukaan palveluvalikoimaan kuuluu paljon muutakin kuin esillä ollut lääkärillepääsy, erikoissairaanhoito ja leikkaustoiminta. Mutta havaittavaa on, että näissä liikkuu suurin raha. Ihminen tulee yksikköön, leikataan ja kotiutuu, se siitä. Jos tulee tulehdus, komplikaatio tms., joku muu huolehtii loput. Siksi kiinnostus kohdistuu vain näihin suuren rahan tuottaviin toimintoihin. ”Raha seuraa asiakasta”.

Mikä on sinulle tärkeää, kun ajattelet terveydenhuoltoa, sairauksia ja niiden hoitoa? Niihin tulee etsiä vastauksia.