Selviytyjät Suomi Eduskunnassa 2019

Reilu puoli vuotta kestäneessä Selviytyjät Suomi Eduskunnassa 2019 -realitysarjassa olemme nähneet ja kuulleet monia asioita. Kuinka moni on yllättynyt käänteistä?

Mukana on ollut yhdeksän (9) heimoa. Näistä muodostui viiden heimon liittouma eli hallitus SDP (40) + Keskusta (31) + Vihreät (20) + Vasemmisto (16) + Ruotsalaiset (9) vs neljän heimon vapaat ryhmittymät Perussuomalaiset (39), Kokoomus (38), Kristilliset (5) ja Liike Nyt (1).

Heti alkuun ohjelmassa selvisi Al-Thaeen (SDP) kirjoitukset, viimeisimmät vain neljä vuotta aiemmin kirjattuna ja luettavissa eli siinä suhteessa lienee vielä rikosoikeudellisesti vanhentumatta. Monen muun kirjoittajan kynästä lähtiessä tämä olisi vienyt hänet heimoneuvostoon ja ulos ohjelmasta. Mutta enemmistö taitaa olla tärkeää Selviytyjät Suomi Eduskunnassa -ohjelmassa. Anteeksipyytäminen ja pieni poissaolo ohjelmasta piti vallan edelleen tämän osallistujan heimolla yhden hengen etumatkalla. Nuhtelun sijaan erottaminenhan olisi muuttanut voimasuhteita.

Toisin kävi toiselle Selviytyjät Suomi Eduskunnassa osallistujalle Päivi Räsäselle (KD). Vanhat kirjoitukset vuodelta 2004, noin 10 vuotta ennen Al-Thaeen kirjoituksia, nostettiin esille. Turvatiimi kyllä katsoi asian olevan kunnossa, mutta sääntöjen valvoja päätti toisin. Räsäsen kirjoitukset ovat nyt syyteharkinnassa, koska hän ei ole pyytänyt anteeksi. Toisin kuin Al-Thaee.

Hyvin kävi sen sijaan ohjelman ulkopuolella vaikuttavalle Husulle (SDP). Valehtelu toi julkisuutta ja anteeksipyytäminen oli taas tapetilla.

Vihreiden Peteliuskin osallistui anteeksipyyntökuoroon. Milloinhan joku pyytää anteeksi jo aiemmin tehtyä tai tulevaa ohjelmaa, missä on käsitelty aiheena esimerkiksi valkoisen miehen/naisen/henkilön alkoholin käyttöä, viittauksia nuukuuteen ja niin edelleen?

Koska selviytyminen Eduskunnan sokkeloissa ja tietotulvassa on nykyään vaikeampaa kuin vielä esimerkiksi vuosi sitten, päätti viiden heimon liittouma eli hallitus tarvitsevansa lukuisia kalliita oppaita selviytymiseensä. Edellinen heimoliittouma selvisi 4+42 oppaalla, uusi liittouma tarvitsi heitä jo 15+69. Ja vuoden lopulla uusi heimopäällikko jatkoi samalla linjalla. Eihän lisäykset olleet kuin 77 prosenttia eli hieman vajaa 5 miljoonaa euroa. Kuinkahan monta sairaanhoitajaa tai lähihoitajaa tuolla olisi saatu palkattua? Ja entäpä heimojen päälliköiden palkanlisäykset? Jostakin kuitenkin heimoliittouma aikoo saada rahoitettua hoitajamitoutuksen, ehkäpä veronmaksajilta lisää vaatimalla. Velkaa ainakin on ilmoitettu otettavan. Voi nuorisoa, millä he sen maksavat tulevaisuudessa?

Bensa- ja alkoholiveroa korottamalla Suomi työllistyy hyvin. Tai sitten ei. Maaseudun autioittaminen ja ruoan tuotannon siirtäminen ulkomaille on varmasti kannattavaa niille maille, missä ruokaa vielä tuotetaan ja sen liikuttaminen on halpaa. Kun heimoliittouma pyrkii saamaan oman maansa hiilidioksidipäästöt minimiin rajoittamalla autoilua ja vähentämällä maataloutta, luulisi muualla maailmassa hiilidioksidipäästöjen kasvavan. Siellähän täytyy tuottaa enempi ruokaa sen riittämiseksi maailman ihmisten ruokkimiseksi ja siirtämiseksi heille. Kumpi oli ensin, muna vai kana?

Samalla kun alkoholia, tupakkaa ja sokeria verotetaan aina vain kovempaa terveyshaittoihin vedoten, huumeita yritetään saada laillisiksi. Huumeillako ei ole terveys- tai yhteiskunnallisia haittoja tiedossa?

Heimopäällikko Rinne yllätti marraskuussa kyselytunnilla Keskusta-heimon sekä monet muut. Rinne ilmoitti eläkealoitteesta, jonka mukaan eläkerahastoista voisi ”irrottaa” noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa. Ehdotus tyrmistytti asiantuntijat, työmarkkinajärjestöt, mutta myös liittoumaan kuuluvan Keskustan, jonka mukaan asiasta ei ollut etukäteen keskusteltu.

Syksyllä sarjassa kiehui Postin koskemattomuuskisassa. Heimopäällikkö Antti Rinne taisi syyttää Postia, Paateroa sekä jopa liittouman Keskusta-heimoakin. Iltanuotiolla äänestettiin ulos Paatero. Heimopäällikkö Antti Rinne käytti erikoiskoskemattomuusamuletin, jonka avulla hänet nostettiin toiseksi korkeimmalle pallille eli varapuhemieheksi. Paaterokin sai taas luottamuksen ja hänelle palautettiin toinen hänellä aiemmin ollut virka. Iltanuotion tulos siis mitätöitiin.

Samaan aikaan vapaaehtoisesti Suomen lihapatojen äärestä lähteneitä ISIS-heimon jäseniä tiedottiin olevan karkotussaarella. Vihreiden heimon Haavisto koitti saada kotiutettua jäseniä keinolla millä hyvänsä. Työnjaosta tuntui olevan epäselvyyttä, joten ehkä uuden henkilön toivottiin tottelevan paremmin. Jälkikäteen Haavisto nykyisen tavan mukaan ensin kiisti kaiken ja sitten pyysi anteeksi. Iltanuotiolla valtaa pitävä heimoliittouma päätti hänen olevan luotettava, joten hän sai jatkaa virassaan. Keskusta-heimo ei tällä kertaa livennyt liittoumasta. Suunnitelmiahan ei siis oltu tehty aiemmin, vaikka yksityislento olikin samantien liikkeellä ja jo muutaman päivän päästä ensimmäiset jäsenet oli tuotu Suomeen. Rahaa ja nopeutta löytyy, kun tahtoa on.

Selviytyjissä käydään perinteisesti palkintokisoja, joista ensimmäisiä oli tuolileikki tämän ohjelman alkupuolella. Myöhemmin kisattiin muun muassa epävirallisesti kyselytunnin marssijärjestyksestä, kun valtaapitävä SDP-heimo mietti haluavansa muuttaa herrasmiessopimusta. Onhan se varmasti tylsää, kun yksi kilpaileva heimo ottaa esille toistuvasti samaa asiaa, mitä muut eivät halua käsitellä.

Jälkiselvittelyjä on käyty varmasti myös monella muulla tasolla ja ehkä vain osa on tullut julki. Esimerkiksi SDP-heimon jäseneksi päässeen Niina Malmin on todettu ohjelmaan päästäkseen saaneen sääntöjä rikkoen rahoitusta 10 000 euroa. Hän saa jatkaa heimossaan, koska pahoittelee tekemäänsä virhettä syvästi ja palauttaa rahat.

Marraskuussa 2019 Kokoomus-heimon Antti Häkkänen totesi, että Perussuomalaisten-heimon ei voi luottaa kykenevän hoitamaan turvallisuutta eivätkä he ymmärrä, että viime kädessä yksilön perusoikeudet ovat niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten etu, mistä ei tingitä. Tämä on hänen mukaansa näiden heimojen ero. Noin viikkoa myöhemmin joulukuussa Häkkänen ehdottaa uutta valtaliittoutumaa yhdessä Perussuomalaisten, Kokoomuksen, Keskustan ja Kristillisten kanssa.

Koko kautta on tuntunut seuraavan kohu kohun jälkeen. Onhan sekin tapa saada katsojia. Lukuisat oppaat eivät tuntuneet auttavan ainakaan vuonna 2019. Paljon jää katsojilta näkemättä, koska tavallisen työpäivän seuraaminen voisi olla tylsää. Ehkä voimme siis odottaa mielenkiintoisia käänteitä jälleen vuonna 2020.

Tuleeko seuraavaksi oikeuslaitokseemme viralliseksi kannaksi, että anteeksipyytämällä jäät tuomiotta?