Maahanmuuttaja, haluatko kotoutua?

Suomessa on Suomen lait, tavat ja kulttuuri. Aivan kuten muissakin maissa on omansa. Se sinun tulisi ymmärtää ensimmäisenä. Sinä olet itse päättänyt jättää kotimaasi, oli syy mikä tahansa. Et ole jostakin syystä ollut ehkä tyytyväinen oman maasi lakeihin, tapoihin, toimintaan tai tilanteeseen. Siksi sinun tulisi jättää nekin taaksesi maasi tavoin ja sisäistää pikaisesti tämän maan lait, tavat, kieli ja kulttuuri.

Suomen lakia, tapoja, kieltä ja kulttuuria kunnioittamalla ja noudattamalla sinä kotoudut tänne parhaiten ja nopeimmin. Jos haikailet oman maasi lakeja, tapoja, kieltä ja kulttuuria, sinun olisi hyvä kysyä itseltäsi, miksi sitten halusit pois sieltä. Kyllä, kotimaassasi voi olla sota, minkä vuoksi et halunnut jäädä sinne. Suomi on käynyt useitakin sotia. Silloin miehet menivät eturintamaan puolustamaan kotimaataan. Näiden veteraanien uhraukset antoivat suomalaisille mahdollisuuden elää rauhan maassa itsenäisinä.

Suomen lakeja kunnioittamalla ja noudattamalla sinulla on mahdollisuus saada suomalaisten kunnioitus. Jos haluat noudattaa oman maasi lakeja, sinun olisi hyvä miettiä, miksi tulit Eurooppaan ja juuri Suomeen. Nykyisellä nettikaudella on vaikea olla tietämättä eri maiden laeista, tavoista, kielistä tai kulttuureista – onhan netti täynnä eri kielillä olevaa tietoa. Eri maissa lainsäädäntö ja lakien rikkomisesta seuraavat rangaistukset vaihtelevat. Esimerkiksi varastaminen on tavalla tai toisella kaikkialla tuomittavaa ja rangaistavaa, joten sen ei siis pitäisi tulla yllätyksenä Suomessakaan.

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu, että matkustettaessa johonkin toiseen maahan lomailemaan, opiskelemaan, työskentelemään tai muuten vain käymään tilapäisesti, tuon maan tapoja ja kulttuuria kunnioitetaan. Suomalainen ei ulkomaille matkustaessaan edes kuvittele saavansa palvelua suomen kielellä Ranskassa. Tai jos suomalainen muuttaa Uuteen-Seelantiin tai Japaniin, ei hän usko saavansa kaiken palvelun, asunnon ja ruokaa ilmaiseksi tai kaikkea palvelua suomen kielellä. Miksi siis sinun Suomeen muuttaessasi pitäisi saada kaikki palvelu omalla kielelläsi ja ilmaiseksi vuosien ajaksi?

Kotoutuminen lähtee halusta oppia uuden maan lait, tavat, kieli ja kulttuuri. Jos sitä kiinnostusta sinulla ei ollut maahan tullessasi, sinun itsesi tulisi kaivaa se itsestäsi, pikaisesti. Se on ensimmäinen askeleesi kotoutumiseen.