Kuka maksaa, kuka ei

Lain mukaan esimerkiksi näpistys ja varkaus ovat rangaistavia rikoksia. Onko sinulta viety polkupyörä, matkapuhelin, auton rekisterikilpi tai jotain muuta omaisuutta? Miltä se tuntui?

Soitit hälytyskeskukseen ja pyysit apua, jolloin sinulle ilmoitettiin, että poliisilla ei ole resursseja tulla paikalle ja sinua pyydettiin tekemään rikosilmoitus sähköisesti internetissä. Miltä se tuntui?

Teit rikosilmoituksen ja jonkun ajan päästä sait kirjeen, jossa ilmoitettiin, että tutkinta on keskeytetty. Miltä se tuntui?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005887434.html?share=28acf4345d23a0a70c0869b6c8c224e6

Teit ilmoituksen vakuutusyhtiöön ja jonkun ajan päästä sait tiedon, että omavastuuosuuden jälkeen korvaus on vain osa omaisuuden arvosta. Ja jossakin vaiheessa saat tiedon, että vakuutusmaksut ovat jälleen nousseet. Miltä nämä tuntuvat?
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vakuutus

Oletko parkkeerannut autosi ja takaisin tullessasi huomannut, että joku on törmännyt siihen? Löysitkö lapun tekijän yhteystiedoilla vai oliko hän poistunut tietoja jättämättä? Koska suuri osa tekijöistä katsoo nykyään suuremmaksi oikeudekseen poistua paikalta kuin velvollisuudekseen auttaa sinua selvittämään asiaa vakuutusyhtiöiden kanssa, sinä teet ilmoituksen poliisille ja vakuutusyhtiölle. Poliisin resurssit eivät riitä selvittämään asiaa ja vakuutusmaksut nousevat kaikilla, tasapuolistako?

Luit lehdestä, että joku oli jäänyt kiinni kymmenistä polkupyörävarkauksista ja saanut muutaman kuukauden ehdollisen rangaistuksen. Lain mukaan rikoksesta epäilty saa alennusta tuomiosta mitä enemmän hän rikoksia tekee. Sinä et saanut takaisin polkupyörääsi etkä edes omavastuuosuuttasi. Reiluako?

Kun tankkasit ajoneuvosi, harmittelitko tankkauksen hintaa? Ajattelitko, että osa hinnasta voisi johtua esimerkiksi siitä, että joku muu on jättänyt tankkauksensa maksamatta? Maksatko mielelläsi toistenkin tankkaukset? Tietoisesti lakia rikkomalla eli varastamalla voi saada jopa pienemmän tuomion kuin yrittämällä estää tai selvittää rikoksen.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/7fe30f6f-4fbb-431d-8f1b-78649ad684d1_u0.shtml

Rikoksesta epäillyn ei tarvitse puhua totta, mutta asianomistajan ja todistajan taas täytyy. Onko tämä mielestäsi tasa-arvoista?

Poliisit ja syyttäjät tekevät päivittäin päätöksiä tutkinnan keskeyttämisestä tai rajoittamisesta esimerkiksi taloudellisista syistä johtuen. Tämä tarkoittaa sitä, että rikoksien selvittämiseen kuluu enemmän rahaa kuin siihen on järkevää käyttää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmisten ei pitäisi ilmoittaa kokemaansa vääryyttä poliisille. Jokaisella on siihen oikeus.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005949603.html

Ilmoitusten määrä on kasvanut paljon suuremmaksi suhteessa poliisien määrään ja se näkyy. Asiaa voisi verrata kaupan kassajonoihin. Yksi kassa voi hoitaa yhden asiakkaan ostokset kerrallaan. Muut jonottavat, jos ei ole vapaata kassaa. Jos asiakkaalla on 1 tuote, asian hoitamiseen menee tietty aika. Kun asiakkaalla on 30 tuotetta, aikaa menee tietenkin enemmän aikaa. Ja kun jonoon tulee muita asiakkaita, seuraavien odotusaika pidentyy. Työntekijä voi yrittää olla nopeampi ja tehokkaampi, mutta jossain vaiheessa jokaisen ihmisen rajat tulevat vastaan. Pahimpaan ruuhka-aikaan kaikkien kassojen ollessa auki, ihmiset jonottavat silti, koska heitä on paljon.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hs-sai-haltuunsa-poliisin-sisaisen-ohjeen-valtaosa-rikos-ilmoituksista-jatettava-tutkimatta-johto-ei-mitenkaan-esitutkintalain-vastaista/7220814#gs.a13Hskg

Poliisien yksi tehtävä on rikosten ennaltaehkäisy, mihin pitäisi panostaa nykyistä enemmän. Meistä jokainen voi osallistua siihen esimerkiksi opettamalla lapsia jo pienestä pitäen kunnioittamaan muiden omaisuutta, pitämällä huolta matkapuhelimistamme, ostamalla järeitä lukkoja polkupyöriimme, asentamalla hälytyslaitteita ja niin edelleen. Yritykset voivat asentaa parempia valvontakameroita, lisätä henkilökuntaa, muuttaa tankkauspisteet toimimaan vain ajokortilla ja niin edelleen. Mutta realistina tiedämme, että aina kaikki nämäkään toimenpiteet eivät vain riitä. Poliisien resursseja tulisi lisätä, mutta myöskin lakien pitäisi olla tasa-arvoisia.

Onko sinusta oikein, että henkilö tietoisesti rikkoo lakia, mutta saa valehdella tai olla kertomatta mitään mikä aiheuttaisi hänelle itselleen ongelmia?

Onko sinusta oikein, että vastuu lakien noudattamisesta ja toisten ihmisten omistusoikeuden kunnioittamisesta on pienempi kuin sinun oikeutesi omaan turvaan ja omaisuuteesi?