Mulle, mulle, mulle – mitäs sulle?

Jos meistä jokainen voisi päättää omasta palkastaan, mitähän kunkin palkkataso mahtaisi olla? Terveys- ja sosiaalipuolella työvoimaa siirtyy muualle tai yksityisille, kun rahaa ei tunnu löytyvän heidän palkkoihinsa. Hyvinvointialue aloitti, mutta talous mättää.

Kuntayhtymä valmisteli tulevaa vuosia

Vuonna 2017 Keski-Uudenmaan kuntien kesken solmittiin Kuntayhtymän KeuSoten perussopimus ja palvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta kuntayhtymälle 1.1.2019.

Yhtymävaltuuston kokouskulut olivat keskimäärin noin 38 000 eur ja yhtymähallituksen noin 47 000 eur vuodessa. Lautakuntien vuosipalkkiot olivat yhteensä 3400 euroa ja kokouspalkkiot kokouksista kohtuulliset, puheenjohtajat 185 eur ja jäsenet 120 euroa. Vaikka kokouskulut ovat olleet maltilliset, talous on kuralla, kun samojen virkamiesten johdolla siirryttiin hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialue – luottamuspaikat ja kustannukset lisääntyivät

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestettiin 23.1.2022 ja hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.1.2023. Ympäri Suomea on kuulunut, että kaikkialla painitaan rahaongelmien kanssa. Kukkaronnyöriä siis pitäisi kiristää kaiken järjen mukaan kaikilla tasoilla.

Kuntayhtymän hallinnosta poiketen erilaisia lautakuntia ja jaostoja perustettiin aiempaa enempi. Keski-Uudellamaalla 81 henkilön luottamushenkilömäärä kasvoi vaalien myötä yli 150 luottamushenkilön armeijaksi. Rahanmenoa oli siis tiedossa.

Keski-Uudellamaalla aluevaltuuston 69 aluevaltuutetun jakauma puolueittain on Kokoomus 18, SDP 16, Perussuomalaiset 10, Keskusta 10, Vihreät 4, Vasemmisto 4 sekä vaalien jälkeen tehdyllä vaaliliitolla 11. Kunnittain ajatellen kokoonpano on varsinaisten ja varajäsenten osalta Hyvinkää 17 + 16, Järvenpää 16 + 15, Nurmijärvi 16 + 8, Tuusula 10 + 23, Mäntsälä 8 + 5 sekä Pornainen 2 + 2.

Vaalituloksen perusteella aluehallituksen 17 jäsentä jakautuu Kokoomus 5, SDP 4, Perussuomalaiset 2, Keskusta 2, Vihreät 1, Vasemmisto 1 sekä vaaliliitto 2. Kunnittain ajatellen kokoonpano on varsinaisten ja varajäsenten osalta Hyvinkää 5+5, Nurmijärvi 5+3, Järvenpää 4+2, Tuusula 2+3, Mäntsälä 1+3 ja Pornainen 0+1.

Koko Suomessa Kokoomus on hyvinvointialueilla suurin puolue 6 alueella, toisena 6 alueella ja kolmantena 7 alueella. SDP taas on suurin puolue 4 alueella, toisena 13 alueella ja kolmantena 2 alueella. Miten he ratkaisevat talousongelmat?

Talous jo kuralla, mitä tekee Keski-Uudenmaan aluevaltuusto?

Antton Hägglund (KESK) kirjoitti (MU 6.10.2022) Keusoten tehneen jo mittavan työn palveluiden järjestämis- ja tuottamismalleissa, mutta käynnistymisen olleen liian hitaan ja kokeilujen tulleen kalliiksi. Hän myös peräsi hallituksen vastuuta talouden hoidosta ja esityksistä valtuustolle ollen huolissaan uuden hyvinvointialueen hallinnon päätöksistä palkkiosäännön osilta.

Hyvinvointialue aloitti ja aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa Perussuomalaiset esittivätkin, että kaikki kokouspalkkiot ja vuosipalkkiot puolitettaisiin. Aluevaltuuston enemmistö päätti kuitenkin tuplata kokouspalkkiot – kokouspalkkioissa äänin 56-12, 1 tyhjä sekä vuosipalkkioissa äänin 55-14. Minä olin ainoa mäntsäläläinen, joka äänesti kokous- ja vuosipalkkioiden pienentämisestä muiden äänestäessä korotusten puolesta. Kun Perussuomalaisia on aluevaltuustossa 10, huomaatko mitä mieltä muut puolueet olivat asiasta?

Perussuomalaiset esittivät lisäksi, että aluehallituksen puheenjohtajan toimi olisi vuosipalkkainen eikä osa- tai kokoaikainen. Hävisimme 45-24. Aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (KOK) sai siten itse omalla päätöksellään valita 7000 eur vuosipalkkion sijaan noin 8000 eur kuukaudessa eli saman kuin hänellä oli aiemmassa työssään. Kokouksien lukumäärällä jaettuna 2000-8000 eur/kokous on huima, kun lisäksi hänelle maksetaan kokouksista erillinen kokouspalkkio. Mielestäni ero 7000 eur vuosipalkkion ja 100 000 eur vuosipalkan välillä on melkoinen. Tuleehan tuohon vielä päälle työnantajamaksut. Tuolla summalla olisimme voineet palkata kaksikin perustason työntekijää. Kun samaan aikaan käytiin taistelua sairaanhoitajien pienistä palkankorotuksista ja puhutaan terveyskeskusten sulkemisista, oliko päätös mielestäsi reilu?

Karkeasti laskettuna kokouspalkkiot ovat aluevaltuustolla ennen varsinaista toiminnan aloitusta olleet vuonna 2022 yhteensä noin 148 000 eur. Aluehallituksella kului puheenjohtajan vuosipalkka ja muut kokouspalkkiot huomioiden yhteensä noin 256 000 eur. Muutkin toimielimet ovat kokoustaneet vähintään 100 000 euron arvoisesti. Melkoinen harppaus siis kuntayhtymän noin 100 000 euron koko vuoden kokouspalkkioista hyvinvointialueen maalis-joulukuun vähintään 504 000 euron kokouskuluihin. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue aloittikin toimintansa politiikan rahoittamisella, kun palveluista ei ole puhuttu vielä ollenkaan. Miten muilla alueilla?

Perussuomalaiset yrittivät karsia menoja, muut halunnevat karsia palveluja

28.4.2022 yritimme vielä kertaalleen hillitä kustannuksia esittämällä, että hallintosäännöstä poistettaisiin §104. Pelkästään Keski-Uudenmaan alueella valtion maksama tuki aluevaltuustoryhmille tarkoittaa noin 400 000 eur/v lisämenon. Ns. demokratiarahan puolesta pidettiin puolustuspuheita perustellen esimerkiksi sillä, että pienillä puolueilla on vähän rahaa tehdä politiikkaa. Mielenkiintoinen peruste, kun hyvinvointialue maksaa kokouspalkkiot, matkakorvaukset sekä tila- ja tarjoilukustannukset ja päätarkoitus on tarjota palveluja asukkaille. Mihin siis puolueet tarvitsevat lisää rahaa, kun samalla päätettävänä on palveluiden karsiminen rahapulan vuoksi? 14 äänellä hävisimme säästöyrityksen. Ja muistutuksena, että Perussuomalaisia aluevaltuutettuja on 10.

16.6.2022 käsiteltiin talousarviota, jossa Perusssuomalaiset esittivät jälleen rahanmenon hillintää samasta asiasta. Hallintosääntö ei velvoita ottamaan käyttöön valtuutettujen määrään perustuvaa ryhmärahaa eli puoluetukea, vaan asiaa voidaan vuosittain harkita talousarviokäsittelyssä. Korvamerkitsemätöntä valtionapua voisi käyttää muuhun valmistelua hyödyttävään työhön. Esitystämme vastusti 57 aluevaltuutettua. Meille todettiin, että ”Pulinat pois ja hyväksykää lopputulos.” Tuollaiset kommentit saavatkin syksyn hyvinvointijohtajan valinnan jälkipelit mielenkiintoiseen valoon.

Eduskuntavaalit tulevat, kuka päättää taloudesta

Kokoomus on monen kyselyn voimin melkein jo julistettu eduskuntavaalien voittajapuolueeksi. Orpon pitäisi vain päättää muodostaako se hallituksen perussuomalaisten vai sosiaalidemokraattien kanssa.
MTV:n uutisten kyselyn mukaan kokoomuksessa 30 prosenttia kannattaa perussuomalaisia ja 17 prosenttia sosiaalidemokraatteja hallituskumppanikseen. Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn perusteella taas noin 27 prosenttia vastaajista kannatti kokoomuksen ja SDP:n muodostamaa sinipunahallitusta kaikista aiemmista kokemuksista huolimatta. Sosiaalidemokraatit ovat puhuneet sopeutuksesta, kokoomus leikkauksista.

Ainakin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella Kokoomus ja SDP ovat löytäneet yhteisen sävelen – rahaa riittää politiikkaan, jonka jälkeen aloitetaan palvelujen karsiminen, suositaan yksityistä palvelua sekä ulkomaista työvoimaa. Keski-Uudenmaan aluehallitus ja aluevaltuusto päättivät ensimmäisissä kokouksissaan palkkioista ennen kuin olivat kertaakaan käyneet läpi taloutta. Kun samaan hengenvetoon puhutaan kuralla olevasta taloudesta ja henkilökunnan saatavuusongelmista, mutta nostetaan omia palkkioita, usko tulevaan on koetuksella.

Itse olen sitä mieltä, että ensin pitäisi katsoa kuinka paljon on varaa ja sitten päättää mitä sillä rahalla saadaan. Antti Rinne (SDP) totesi minulle, että valtio voi ottaa velkaa kuinka paljon tahansa, koska valtion ei tarvitse maksaa sitä takaisin. Olen täysin eri mieltä, koska me veronmaksajat maksamme koko ajan valtion velkaa esimerkiksi palvelujen karsimisen muodossa.

Mielestäni hyvinvointialueiden poliitikoiden päätökset omista palkkioistaan antaa suuntaviivaa tulevaan valtion taloushallintoon. Kannattaa siis tutustua oman hyvinvointialueen päätöksiin ja seurata tulevaa kevättä.
 

Lähteet:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d746b9-762f-4ff1-b196-072f0f7c615d
https://keuh.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet
https://keuh.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Aluevaltuusto/Kokous_332022
https://yle.fi/a/74-20011054
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009292948.html
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009295061.html