Kun joku sanoo EI, toisen pitää uskoa sanottu.
Kun turvapaikanhakijalle sanotaan ei, silloin sen Ei-sanan pitäisi olla se viimeinen sana. Nythän näin ei ole. Turvapaikkaa voi hakea lukuisia kertoja. Voi tehdä valituksia sekä aloittaa muut lupaprosessit toisensa perään ja siten pitkittää oleskelua Suomessa. Vaikka on sanottu ei.
Ei-sana ei siis olekaan pätevä, kun sen sanoo Suomen viranomainen.
Mutta kun Irakin valtio sanoo ei, se onkin EI?
10.7.2018 YLE uutisoi, että Irakin suurlähettiläs Matheel al-Sabti ilmoitti Irakin vastustavan pakkopalautuksia ja nyt se estää ne myös käytännössä.
”– Otamme vastaan vain vapaaehtoisesti palaavat ja rikoksiin syyllistyneet, mutta vastustamme pakkopalautuksia. EU:n hallitukset eivät voi palauttaa ihmisiä ilman Irakin hyväksyntää, al-Sabti toistaa.
”Se tarkoittaa, että passittomien irakilaisten pakkopalautukset ovat toistaiseksi jäissä. – Käytännössä se on mahdotonta. Oli kyseessä Irak tai Nigeria, suvereeni valtio päättää, kenet he sinne hyväksyvät ja millä ehdoilla. Jos ehdot eivät täyty, niin palautuksia ei voi tehdä, sanoo ylikomisario Marko Heikkilä poliisihallituksesta.”
”Suurlähettiläs al-Sabti kuitenkin uskoo, että porttien läpi ei päästetä nyt ketään, jotka vastustavat palauttamistaan.
– Oli heillä tämä dokumentti tai ei, jos he esimerkiksi eivät halua poistua lentokoneesta eikä Bagdadin poliisi ota heitä vastaan, heitä ei voi palauttaa.”
(Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10291174)
Siis suvereeni valtio päättää, kenet he sinne hyväksyvät ja millä ehdoilla. Mutta tämähän näyttää tarkoittavan nykypäivänä sitä, että Suomea ei lasketa suvereeniksi valtioksi, koska Suomella ei ole oikeutta päättää ketä se hyväksyy Suomeen. Jos Suomi sanoo ei, se ei päde, koska toinen maa on ilmiselvästi suvereenimpi valtio kuin Suomi ja päättää ettei ota oman maansa kansalaisia takaisin.
Kun jollekin on sanottu ei, kuinka monta kertaa se pitää sanoa?
Ei, et saa turvapaikkaa, koska sinulla ei ole perusteita sille.
Ei, et saa opiskelulupaa, koska opiskelupaikkasi ei ole varma.
Ei, et saa työlupaa, koska alalla on jo tarpeeksi työntekijöitä tai et ole siihen pätevä.
Ei, et saa perheenyhdistämislupaa, koska perhesiteesi ei ole luotettava etkä ole tuonut sitä esille turvapaikkaa hakiessasi.
Ei, et saa oleskelulupaa perhesiteen vuoksi, koska ei ole uskottavaa, että naimisiinmeno on aito viikko Suomeen tulosi jälkeen.
Ei, et voi tulla Irakiin, vaikka olet Irakin kansalainen, koska sinä sanot ei etkä halua tulla. Sinä siis palaat Suomeen, joka sanoi ei, mutta se ei ollut suvereenin valtion sanoma ei.
Tasan ei mene onni tässä – toinen valtio on suvereenimpi ja se ei ole Suomi. Minä olen toista mieltä naisena ja suomalaisena:
Ei on EI, kun suomalainen sen sanoo.